Édesburgonya pite
Újabb édesburgonya receptünk van! Az elkészítéshez a V6-os reszelőt használtuk.
Hozzávalók:
- tészta alap
- ¾ csésze dió
- 1 ¼ csésze teljes kiőrlésű liszt
- 1 ¼ csésze búza finomliszt, plusz még több a szóráshoz.
- 2 evőkanál apróra vágott friss kakukkfű és/vagy rozmaring
- ¾ teáskanál só
- ¾ teáskanál frissen őrölt fekete bors
- ½ csésze extra szűz olívaolaj
- 7 evőkanál jéghideg víz
Töltelék:
- 700 g édesburgonya, meghámozva és 0,5 cm vastag szeletekre vágva.
- 1 evőkanál plusz 2 teáskanál extra szűz olívaolaj, elosztva
- ½ teáskanál só
- ¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors
- 1 ½ csésze finomra vágott lilahagyma
- 1 csésze reszelt cheddar sajt
- 1 nagy tojásfehérje 1 teáskanál vízzel elkeverve
- 1 teáskanál apróra vágott friss kakukkfű és/vagy rozmaring
Elkészítés:
Melegítsük fel a sütőt 220 fokra. Készítsük el a tésztát: Finomra daráljuk a diót egy konyhai robotgépben. Egy nagy tálban keverjük össze a teljes kiőrlésű lisztet, a búza finomlisztet, 2 evőkanál kakukkfüvet és/vagy rozmaringot, 3/4 teáskanál sót és borsot. Készítsünk egy mélyedést a közepébe, és adjunk hozzá 1/2 csésze olajat és vizet. Fokozatosan keverjük a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, hogy lágy tésztát kapjunk (nedvesebbnek fog tűnni más tésztáknál). Gyúrjuk egy tálban, amíg a tészta összeáll. Formázzuk a tésztát koronggá, csomagoljuk fóliába, és legalább 15 percre tegyük a hűtőbe.
Készítsük el a tölteléket: Egy nagy tálban keverjük össze az édesburgonyát, 1 evőkanál olajat, 1/2 teáskanál sót és 1/4 teáskanál borsot. Terítsük szét egy közepes méretű tepsiben. Keverjük össze a hagymát egy tálban 1 teáskanál vajjal. Terítsük egyenletesen a tepsi maradék negyedére. Süssük 10 percig. Vegyük ki a sütőből. Csökkentsük a hőmérsékletet 180 fokra.
Béleljünk ki egy munkafelületet sütőpapírral vagy tapadásmentes sütősfóliával enyhén lisztezzük be a felületet, és a tészta tetejét is szórjuk meg liszttel. Tekerjük ki a tésztát.