Édesburgonya pite

Back to Blog
Sweet Potato Pie

Édesburgonya pite

Újabb édesburgonya receptünk van! Az elkészítéshez a V6-os reszelőt használtuk.

Hozzávalók:

  • tészta alap
  • ¾ csésze dió
  • 1 ¼ csésze teljes kiőrlésű liszt
  • 1 ¼ csésze búza finomliszt, plusz még több a szóráshoz.
  • 2 evőkanál apróra vágott friss kakukkfű és/vagy rozmaring
  • ¾ teáskanál só
  • ¾ teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • ½ csésze extra szűz olívaolaj
  • 7 evőkanál jéghideg víz

Töltelék:

  • 700 g édesburgonya, meghámozva és 0,5 cm vastag szeletekre vágva.
  • 1 evőkanál plusz 2 teáskanál extra szűz olívaolaj, elosztva
  • ½ teáskanál só
  • ¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 1 ½ csésze finomra vágott lilahagyma
  • 1 csésze reszelt cheddar sajt
  • 1 nagy tojásfehérje 1 teáskanál vízzel elkeverve
  • 1 teáskanál apróra vágott friss kakukkfű és/vagy rozmaring

Elkészítés:

Melegítsük fel a sütőt 220 fokra. Készítsük el a tésztát: Finomra daráljuk a diót egy konyhai robotgépben. Egy nagy tálban keverjük össze a teljes kiőrlésű lisztet, a búza finomlisztet, 2 evőkanál kakukkfüvet és/vagy rozmaringot, 3/4 teáskanál sót és borsot. Készítsünk egy mélyedést a közepébe, és adjunk hozzá 1/2 csésze olajat és vizet. Fokozatosan keverjük a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, hogy lágy tésztát kapjunk (nedvesebbnek fog tűnni más tésztáknál). Gyúrjuk egy tálban, amíg a tészta összeáll. Formázzuk a tésztát koronggá, csomagoljuk fóliába, és legalább 15 percre tegyük a hűtőbe.

Készítsük el a tölteléket: Egy nagy tálban keverjük össze az édesburgonyát, 1 evőkanál olajat, 1/2 teáskanál sót és 1/4 teáskanál borsot. Terítsük szét egy közepes méretű tepsiben. Keverjük össze a hagymát egy tálban 1 teáskanál vajjal. Terítsük egyenletesen a tepsi maradék negyedére. Süssük 10 percig. Vegyük ki a sütőből. Csökkentsük a hőmérsékletet 180 fokra.

Béleljünk ki egy munkafelületet sütőpapírral vagy tapadásmentes sütősfóliával enyhén lisztezzük be a felületet, és a tészta tetejét is szórjuk meg liszttel. Tekerjük ki a tésztát.

 

Oszd meg ezt a posztot

Back to Blog