Vegán répatorta
Vegán répatorta
Hozzávalók a fehér töltelékhez:
300 g kesudió
400 ml kókusztej
2 evőkanál citromlé
5 evőkanál méz vagy juharszirup
1 teáskanál vanília kivonat
Hozzávalók a répakeverékhez:
2 nagyobb répa
250 g dió
200 g datolya
1 teáskanál vanília kivonat
1/4 teáskanál só
1 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál gyömbérpor
egy csipet szerecsendió
100 g kókuszliszt
Díszítéshez:
gránátalma
friss menta
Elkészítés:
Áztasd be a kesudiót vízbe minél hosszabb ideig (lehetőleg előző este), majd szűrd le és tedd egy turmixgépbe a kókusztejjel, citromlével, mézzel és vanília kivonattal. Turmixold össze az összetevőket, amíg krémes masszát nem kapsz. Tedd ezt a keveréket a fagyasztóba, hogy megdermedjen.
Turmixold össze a datolyát nagyon kevés vízzel édes pasztává.
Ezután vedd ki és tedd félre.
Keverd össze a diót a fűszerekkel és vanília kivonattal, majd add hozzá a nagyon finomra reszelt répát és a datolya pasztát. Keverd össze ezt a keveréket rövid ideig, majd öntsd egy tálba.
Add hozzá a répakeverékhez a kókuszlisztet és alaposan keverd össze.
Kenj ki egy kerek tortaformát kókuszzsírral, majd helyezd rá a répakeveréket és egyenletesen oszlaszd el. Ezután öntsd rá a korábban elkészített fehér tölteléket.
Helyezd a tortát a fagyasztóba, hogy megdermedjen. Szórd meg friss gránátalmával és mentával a friss ízért.